Błyszczące, jędrne i bardzo apetyczne… Czereśnie pojawiają się wraz z początkiem lata. Sezon na te owoce trwa stosunkowo krótko, dlatego kiedy już nadejdzie, warto z niego korzystać pełnymi garściami! Dzisiaj przedstawiamy dwa smakowite przepisy z czereśniami w roli głównej.

 

Ciasto z czereśniami do góry nogami

Kiedy czereśni mamy pod dostatkiem, można z nich zrobić pyszne ciasto, które podkreśli smak tych owoców. Jednym z nich jest ciasto z czereśniami do góry nogami. Swoją nazwę zawdzięcza sposobowi podania – po przygotowaniu szybkim ruchem przewracamy je na talerz, dzięki czemu owoce znajdują się na wierzchu. W pierwszej kolejności przygotowujemy składniki, czyli: masło (90 g), jajka (3 szt.), mąkę pszenną (0,75 szkl.), mąkę ziemniaczaną (2 łyżki), Cukier wanilinowy WINIARY (0,5 szkl.), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), pół cytryny oraz oczywiście czereśnie (250 g).

Należy pamiętać, by wcześniej umyć, osuszyć i wydrylować czereśnie. Składniki powinny dłużej przebywać w temperaturze pokojowej. W misce ucieramy na puszysto masło i dodajemy cukier wanilinowy. Następnie wrzucamy po jednym jajku, cały czas ucierając. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy otartą skórkę z cytryny. Całość miksujemy. Czereśnie układamy na dnie tortownicy o średnicy 18 cm i wlewamy ciasto. Czas pieczenia to około 35 minut w 160 stopniach. A teraz najważniejszy element – należy zdjąć obręcz tortownicy i położyć ciasto na talerz. Szybkim ruchem przewracamy ciasto na drugi talerz i gotowe!

Tarta z budyniem i czereśniami

Latem bardzo często przygotowujemy przetwory z czereśni. Jednak warto wykorzystać krótki sezon na te owoce i przyrządzić kolejne pyszne ciasto, czyli tartę z budyniem i czereśniami. Tarta łączy w sobie kruche, słodkie ciasto oraz śmietankową masę budyniową, galaretkę i świeże czereśnie. To idealny deser na ciepłe, letnie dni!

Przepis jest bardzo prosty. Przygotowujemy spód tarty z mąki pszennej (200 g), masła (100 g), żółtka, cukru wanilinowego (1 opakowanie), zimnej wody (2 łyżki) i szczypty soli. Zagniatamy, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na około pół godziny. Teraz wystarczy posmarować tortownicę tłuszczem i włożyć do niej rozwałkowane ciasto. Trzeba pamiętać, by nakłuć je widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut i następnie studzimy.

A teraz czas na słodką masą budyniową! Należy zagotować Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY z mlekiem (400 ml), cukrem (4 łyżki), mąką pszenną (1 łyżeczka) i masłem (100 g). Pozostaw do ostudzenia, a następnie wlej do przygotowanego wcześniej ciasta. Wydrylowane czereśnie ułóż na masie budyniowej. Kolejny krok to zagotowanie galaretki w 300 ml wody i jej schłodzenie. Gdy będzie już zimna, wlewamy ją na masę budyniową i czekamy, aż stężeje.

Istnieje wiele przepisów na dania z czereśniami, jednak bardzo często stawiamy na pyszne słodkości, które możemy podawać na przykład z mrożoną kawą.

 

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Warto przeczytać