​Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, prosta szarlotka pozwoli szybko spełnić zachciankę. Poznaj nasze pomysły na najlepszą szarlotkę na świecie! Miłej lektury i cukierniczych eksperymentów!

Szybka szarlotka na kruchym cieście

Absolutna klasyka gatunku, od lat znana i praktykowana w wielu domach. Bywają tacy, którzy tylko tę wersję uznają za jedyną słuszną. Aksamitny smak jabłek zerwanych prosto z sadu, do tego szczypta aromatycznego cynamonu. Pasta waniliowa dodaje tej całości wyjątkowych nut smakowych. Koniecznie sprawdźcie przepis – jest dostępny na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami.

W pierwszym kroku nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a w międzyczasie przygotuj formę, wykładając jej dno papierem do pieczenia. Mąkę najlepiej przesiać prosto do miski, a następnie wbić jajko, schłodzone i pokrojone masło, cukier puder i pastę waniliową. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą i elastyczną masę. Tak powstałe ciasto przekrój na pół. Z połowy przygotuj spód przyszłej szarlotki – po prostu wyłóż nim dno tortownicy. Drugą połowę zwiń w kulkę i umieść w zamrażalniku na 30 minut. Umieść tortownicę z ciastem w piekarniku i piecz przez około 20 minut.

Przygotowanie nadzienia rozpocznij od starannego umycia i obrania jabłek, a także wykrojenia z nich gniazd nasiennych. Jabłka pokrojone w dość drobną kostkę możesz skropić odrobiną soku z cytryny. Jabłka wraz z cukrem umieść w niedużym garnku i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. W ostatnich minutach gotowania przypraw nadzienie szczyptą cynamonu.

Gdy ciasto w tortownicy będzie gotowe, wyłóż na nie nadzienie z jabłek. Z zamrażalnika wyjmij kulkę ciasta i przy pomocy tarki zetrzyj na drobne wiórki. Tak przygotowane ciasto umieść ponownie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 45 minut. Po tym czasie szarlotka jest gotowa do degustacji. Smacznego!

Prosta szarlotka dla wegan i weganek

Każde ciasto ma swój wegański odpowiednik – szarlotka również. Dlatego przychodzimy do Was z przepisem na jabłecznik z kaszy manny. Prosty w przygotowaniu, a na dodatek pyszny – na pewno rozpieści niejedno podniebienie.

Proces przygotowania szarlotki wegańskiej rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Aby ciasto nie przywierało, tortownicę obłóż papierem do pieczenia, zaś jej brzegi przyprósz olejem kokosowym i mąką. Połącz ze sobą mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Tak powstałą całość podziel na ćwiartki.

Weź tarkę i na grubych oczkach zetrzyj jabłka – uprzednio pozbawione skórki i gniazd nasiennych. Przygotowaną wcześniej ćwierć masy wyłóż na dno tortownicy i ułóż na niej porcję tartych jabłek. Na górze ułóż kolejną ćwierć składników, a na to znowu masę jabłkową. Czynność powtórz do momentu, aż zagospodarujesz całość. Górę ciasta polej odrobiną rozpuszczonego oleju kokosowego. Dodatkowo możesz sięgnąć po płatki migdałów, które wykorzystasz jako posypkę. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 55 minut. Gotowe!

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Warto przeczytać