Chcąc przełamać monotonię w trakcie organizowania grilla, szukamy coraz bardziej wykwintnych potraw. Nie oznacza to jednak konieczności rezygnowania z klasyków, czyli kiełbasy i kaszanki. Wystarczy poszukać przepisów, które nie ograniczają się do wrzucenia mięsa na ruszt i pilnowania, by upiekło się równomiernie. Oto kilka naszych inspiracji, które sprawią, że klasyczny grill stanie się pełną niespodzianek ucztą!

Kaszanka z grilla

Na pierwszy ogień pójdzie kaszanka z grilla. Sekret jej przygotowania w nieszablonowym wydaniu polega na starannym dobraniu dodatków i ziół. W gruncie rzeczy realizacja tego przepisu jest jednak prosta. Kaszankę wystarczy obrać ze skórki, a następnie ułożyć na folii aluminiowej. Bardzo ważnym dodatkiem jest cebula, która powinna zostać pokrojona w drobną kostkę. Jej wyrazisty smak doskonale skomponuje się z kaszanką. Do około 600 g kaszanki najlepiej dodać 2 średniej wielkości cebule. Kolejny element sukcesu stanowią aromatyczne przyprawy. Naszym zdaniem w tej roli doskonale sprawdzają się majeranek i świeżo zmielony pieprz. Składniki wraz z przyprawami powinny zostać ułożone na folii aluminiowej, gdzie po zawinięciu powinny grillować się przez około kwadrans. Danie można podawać z pieczywem i innymi dodatkami, na przykład sałatką lub pikowanymi warzywami.

Szaszłyki z grilla

Kolejną klasyczną pozycją w grillowym menu są szaszłyki. Tym razem proponujemy zastosowanie filetów z kurczaka oraz kiełbasy śląskiej z indyka. Oprócz elementów mięsnych na patyczkach nie może oczywiście zabraknąć papryki, najlepiej w kilku odmianach, oraz pieczarek i cebuli. Przyda się także cukinia. Filet z kurczaka najlepiej pokroić w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Nieduże pieczarki mogą trafić na ruszt w całości, cukinia i cebula w plastrach, a papryka pokrojona w grubą kostkę. Każdy szaszłyk warto obficie oprószyć solą i pieprzem. Grillowanie zazwyczaj trwa kilkanaście minut. Szaszłyki warto podawać z ulubionym sosem. W tej roli doskonale sprawdzą się między innymi Sos Curry WINIARY i Sos Czosnkowy WINIARY.

Grillowana biała kiełbasa z cebulą

Biała kiełbasa z grilla może z powodzeniem zastąpić jej tradycyjną odmianę. Warto sięgać po nią częściej niż tylko przy okazji Świąt Wielkanocnych. Kiełbasę przed wrzuceniem na ruszt należy ponacinać i ułożyć na aluminiowej tacce. Nie zaszkodzi posypanie jej ulubioną przyprawą, taką jak Przyprawa do mięs WINIARY. Z kolei cebulkę pokrojoną w plastry należy ułożyć na wierzchu kiełbaski. Grillowanie powinno trwać kilkanaście minut, przy czym wszystko zależy od naszych preferencji. Podobnie jak tradycyjną kiełbasę, również białą dobrze podawać z ulubionym sosem i pieczywem.

Kolorowe szaszłyki z grilla

To kolejna odsłona szaszłyków. Tym razem wykorzystamy grubo zmieloną kiełbasę oraz warzywa – cukinię, czerwoną cebulę i żółtą paprykę. Ma być kolorowo, by danie cieszyło oczy! W pierwszej kolejności zajmiemy się cukinią. Kroimy ją w plasterki, skrapiamy odrobiną oliwy i posypujemy granulowanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Następnie paprykę kroimy w kostkę, dodajemy oliwę i oprószamy curry. Cebulę i kiełbasę należy pokroić w plastry. Na koniec nadziewamy składniki na patyczki do szaszłyków i posypujemy obficie przyprawą do szaszłyków. Grillujemy z dwóch stron do momentu, aż warzywa i kiełbasa się przyrumienią. Szaszłyki można podawać z ketchupem, dipem majonezowo-czosnkowym i świeżą bagietką.

Materiał partnera zewnętrznego

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Warto przeczytać