Olej tamanu to rozwiązanie, którym możemy się cieszyć dzięki rosnącemu w Polinezji drzewu o tej samej nazwie. Drzewo to można spotkać również na terenie południowo-wschodniej Azji, na wyspach południowego Pacyfiku i Oceanu Indyjskiego oraz w Indiach, sam olej zaś może być też kojarzony jako olej Bora Bora. Ten wyjątkowy produkt zwraca na siebie uwagę między innymi dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przeciwbólowym i przeciwgrzybicznym, znajduje przy tym również zastosowanie w kosmetyce.

W przeszłości stosowano go domięśniowo lecząc w ten sposób nerwobóle, trąd, a nawet bóle reumatyczne. Istnieją też zapisy potwierdzające, że był on środkiem wspomagającym leczenie łuszczycy, przewlekłych trądzików, owrzodzeń, trudnych do zagojenia się oparzeń, wyprysków i gangreny. Do dziś olej jest zresztą stosowany z dobrym skutkiem, gdy trzeba radzić sobie z ukąszeniami owadów, odmrożeniami, bliznami o podłożu zapalnym oraz stanów zapalnych narządów płciowych. Środek można tez podawać przy stanach zapalnych gruczołu mlekowego, opryszczce, a nawet jako środek walczący z oparzeniami promieniami X.

Olej tamanu sklep

Na tym nie kończą się zresztą te jego właściwości, które możemy uznać za szczególnie korzystne dla naszego zdrowia. Olej może być też stosowany jako wspomaganie leczenia przerostu gruczołu prostaty, stosuje się go przy tym w przewlekłych nieżytach i stanach zapalnych przewodu pokarmowego i moczowego oraz w chorobie wrzodowej. Może być też ważnym elementem profilaktyki miażdżycy i choroby wieńcowej. Jednocześnie okazuje się skuteczny, gdy chcemy pozbyć się zaskórników, liczymy na szybszą regenerację naczyń krwionośnych i zależy nam na tym, aby nasze włosy były mocniejsze.

Olej tamanu to także wartościowy składnik preparatów przeciwtrądzikowych, ponieważ bowiem znakomicie wchłania się w skórę, jest gwarantem trwałego efektu jej nawilżenia i odżywienia. Gdy mamy do czynienia z chorobami skóry, najlepsze efekty przynosi leczenie skojarzeniowe zakładające połączenie stosowania zewnętrznego i wewnętrznego oleju. Oczywiście, olej tamanu nie musi być stosowany samodzielnie. Jeśli chcemy walczyć z niedoskonałościami skóry za jego pomocą, możemy wykorzystywać go w połączeniu z olejkiem rumiankowym i lawendowym. Mówiąc o właściwościach oleju tamanu nie można pominąć jego działania przeciwbólowego, przeciwobrzękowego i przeciwzapalnemu. Są to właściwości typowe dla leków steroidowych, co wyjaśnia między innymi, dlaczego stosowano go w leczeniu trądu i reumatyzmu. Od 2001 roku możemy się też pochwalić wiedzą na temat redukcji blizn i świeżych rozstępów przez olej tamanu, zagadnienie to stało się bowiem przedmiotem badań. Okazuje się, że już po dziewięciu tygodniach stosowania oleju na blizny dwa razy dziennie można zauważyć widoczną poprawę stanu skóry i mniejszą zauważalność samych blizn. 

Co wpływa na skuteczność oleju
Zastanawiając się nad tym, dlaczego olej tamanu jest tak skuteczny, należy wspomnieć o obecności w jego składzie nietypowych i charakterystycznych tylko dla niego związków chemicznych. W tym kontekście należy zwrócić uwagę przede wszystkim na kwas kalofillowy i kallofilloidynę, mamy bowiem do czynieni z dwoma naturalnymi flawonoidami o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Warto też podkreślić, że charakterystyczna jest dla niego wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne, aby skóra była zdrowa i odpowiednio nawilżona.

właściwości oleju tamanu

Tu warto przypomnieć, że same kwasy NNKT nie są produkowane przez nasz organizm, dostarczanie ich z zewnątrz jest więc nieuniknione. Łatwo można zresztą rozpoznać moment, w którym zaczyna nam ich brakować, bariera ochronna skóry ulega bowiem osłabieniu, zwiększa się skłonność do zaskórników i wyprysków, a do tego rany goją się znacznie dłużej niż zazwyczaj. Najważniejszymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi w oleju tamanu są kwas linolowy oraz kwas oleinowy.

Kwas linolowy przydaje się nam bez względu na to, czy możemy się pochwalić cerą suchą, czy też tłustą. W tym pierwszym przypadku poprawia barierę lipidową naskórka, chroni skórę przed utratą wody i normalizuje jej metabolizm. Jest to również naturalny składnik łoju. Gdy mamy do czynienia z tak zwaną cerą trądzikową, zapobiega blokowaniu porów skóry, a tym samym przeciwdziała tworzeniu się nowych wyprysków. Często zwraca się zresztą uwagę na to, że źródłem problemów z trądzikiem mogą być właśnie jego niedobory. 

Z kolei o kwasie oleinowym mówi się jako o jednej z tych substancji, które odpowiadają za zwiększenie penetracji w głąb skóry składników aktywnych. To właśnie on przyczynia się więc do zwiększenia płynności bariery lipidowej naskórka, a tym samym sprawia, że może ona przepuszczać większą ilość składników aktywnych. Obecność kwasu oleinowego w jego składzie przyczynia się też do tego, że olej tamanu jest tak skuteczny, gdy stosujemy go zewnętrznie. Jednocześnie kwas ten zmniejsza tłustość oleju nie obniżając szybkości, z jaką wchłania się on w skórę. Olej tamanu charakteryzuje się zresztą wysoką biozgodnością również z cerą tłustą i trądzikową, nawet pomimo obecności kwasu oleinowego w swoim składzie.

Gdzie można kupić olejek tamanu?
Olejek tamanu jest obecnie podstawowym artykułem w niemal każdym bio sklepie. Drogocenny olej można nabyć np. w sklepie internetowym NATURAiJA.

Warto przeczytać