Na pewno każdy z Was słyszał, że chlorofil nadaje zieloną barwę roślinom, ale ilu z Was wie, jak zbawienny może być wpływ chlorofilu na nasze zdrowie?

Co to jest chlorofil?

Chlorofile to grupa związków chemicznych, które występują u roślin, alg i niektórych bakterii. Wyróżniamy chlorofil a, b, c i d. 2 ostatnie występują jedynie w glonach. Wszystkie rodzaje chlorofilu odpowiadają za przeprowadzenie procesu fotosyntezy organizmów żywych. Umożliwiają im odżywianie i prawidłowy rozwój. Jego zielona barwa jest spowodowana tym, że wchłania on dużą ilość tzw. czerwonego oraz niebieskiego światła, a odbija światło zielone. Jest zbudowany głównie z magnezu. Chlorofil nazywany bywa "zieloną krwią", "sokiem słonecznym", a także "zielonym słońcem".

Właściwości chlorofilu

Od zawsze słyszymy, że należy jeść warzywa, jednak często lekceważymy tę konieczność, nie wiedząc, jak bardzo jest ona ważna. Zawarty w warzywach chlorofil chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które wyniszczają jego komórki  Dodatkowo chlorofil dotlenia nasz organizm i odkwasza go. Kolejnym atutem chlorofilu jest jego zdolność do unieszkodliwiania toksyn, a co za tym idzie, oczyszczania krwi oraz płynów ustrojowych. Na listę zasług "zielonego słońca" możemy także z powodzeniem wpisać regulację pracy układu pokarmowego. Chlorofil wspomaga tworzenie się symbiotycznej flory jelitowej, jednocześnie niszcząc drobnoustroje. Skąd takie działanie chlorofilu? Lwia część niesprzyjających naszemu organizmowi, chorobotwórczych bakterii to anaeroby, nie rozwijają się w środowisku bogatym w tlen. Odwrotnie bakterie pomocnicze, które zwykle potrzebują do życia tlenu. Ponadto, liczne badania donoszą, że "zielona krew" doskonale radzi sobie również z nowotworami, hamuje rozwój guzów, zapobiega niepożądanym zmianom w DNA, a także unieszkodliwia wiele substancji kancerogennych oraz mutagennych. Stosuje się go również w leczeniu chorób krwi, m.in. anemii i hemofilii. 

Chlorofil zwiększa poziom czerwonych krwinek oraz żelaza, którego wchłanianie świetnie wspomaga. Reguluje też krzepliwość krwi i wzmacniania ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu następuje redukcja istniejących już żylaków, nie dochodzi także do powstawania nowych. Należy także dodać, że chlorofil jest niezastąpionym sprzymierzeńcem osób chorych na cukrzycę, ponieważ posiada zdolność wyrównywania poziomu cukru we krwi. Ułatwia również  wykonywanie pracy stomatologom. Podczas płukania jamy ustnej szybko łagodzi stany zapalne i zranienia, a także przyspiesza leczenie ropotoków oraz wielu chorób dziąseł. Jego zbawienne działanie wykorzystują też matki karmiące piersią Stymuluje on produkcję oraz wydzielanie mleka, oraz mobilizuje do pracy układ immunologiczny i miesiączkowy. Reguluje także pracę tarczycy, łagodzi objawy astmy, wspomaga leczenie wrzodów i nieżytów oraz hamuje stany zapalne stawów. Chlorofil wpływa tez korzystnie na wygląd skóry, której nadaje młodzieńczy wygląd, spowalnia proces starzenia się, a także opóźnia pojawianie się pierwszych zmarszczek.

chlorofil w płynie

Chlorofil w płynie - Suplement diety

Chlorofil znajdziemy w zielonych częściach roślin, młodych buraków, sałaty czy ogórka.Najwięcej tego składniku zawierają natki, np. pietruszki czy selera  Stanowią one bogate źródło żelaza. Z niektórymi warzywami jak m.in. szpinak, brokuły, jarmuż, koperek, kalarepa, rzodkiewka, rzepa, kapusta włoska i pekińska, rzeżucha, mniszek lekarski, kalafior, pokrzywa i lucerna należy uważać. Ich spożywanie przy problemach hormonalnych może nie pozostawać bez wpływu na nasz organizm. Im bardziej płynna forma danej substancji, tym więcej korzyści przedstawia ona dla naszego organizmu. Jedzenie warzyw jest zdecydowanie mniej efektywne niż picie soków lub zmiksowanych na papkę past z zielonych roślin. Soki należy robić w wyciskarkach, zwykłych blenderach, bowiem sokowirówki wyciągają sok z wodniczki zajmującej większość komórki roślinnej, a cytoplazma znajdująca się na obwodzie komórki, o bardziej żelowej konsystencji, zawierająca większość minerałów, trafia do odpadów. Skutkiem tego, sok błyskawicznie się rozwarstwia. W sklepach zielarskich kupimy preparaty zawierające płynny chlorofil, np. suplement diety DuoLife Chlorofil. W takich, zawierających wyizolowany chlorofil substancjach atom centralny - magnez został zastąpiony przez atom miedzi. Zaleca się codzienne stosowanie takie preparatu. Dobierając odpowiednią dla swojego organizmu dawkę, warto wziąć pod uwagę nasze spożycie zielonych warzyw. Może się bowiem okazać, że jest ono wystarczające dla potrzeb naszego organizmu.

Biorąc pod uwagę stopień zanieczyszczenia żywności, jaką spożywamy, na pewno warto zaopatrzyć się w preparaty pomocnicze, rekompensujące straty wartości odżywczych w pokarmie. Należy jednak pamiętać, że tylko w pełni naturalne substancje są w stanie pomóc naszemu organizmowi, nie powodując skutków ubocznych oraz nie dostarczając wątrobie dodatkowej pracy, związanej z detoksykacją ich pozostałości. Wybierając odpowiednie, naturalne preparaty, wspomagamy swój organizm na wiele sposobów. Picie płynnego chlorofilu można porównać do kąpieli słonecznej, jaką fundujemy naszym narządom, tkankom i komórkom. Porcja chlorofilu to doza świeżości i zdrowia w czystej postaci. Biorąc pod uwagę szerokie spektrum jego zastosowania i brak negatywnego wpływu na organizm, myślę, że dzięki niemu wielu ludzi może zażegnać swoje zdrowotne problemy lub zapobiec ich wystąpieniu w przyszłości.

Takie preparaty pomocnicze jak płynny chlorofil. którego picie można bez cienia przesady porównać do kąpieli słonecznej na pewno pomogą naszemu organizmowi. Warto jednak pamiętać, że tylko w pełni naturalne, pochodzące z pokarmów składniki pomagają nam, nie powodując skutków ubocznych, oraz nie zmuszając naszej wątroby do dodatkowej pracy związanej z koniecznością detoksykacji ich pozostałości. Więcej informacji na www.duochlorofil.pl

Warto przeczytać