Bóle brzuszka, kolki, wymioty, biegunki, kaszel czy katar – to najczęstsze objawy alergii pokarmowej u niemowląt i dzieci.

Alergie to nieprawidłowe odpowiedzi układu odpornościowego, pojawiające się po spotkaniu z określoną substancją (antygenem, który jest alergenem). W przypadku alergii pokarmowych alergeny znajdują się w produktach spożywczych, są składnikami naszej diety.

Alergeny i objawy

Do najczęściej uczulających niemowlęta i dzieci artykułów spożywczych zaliczyć można przede wszystkim: mleko krowie i jego przetwory (skaza białkowa u dzieci i niemowląt – przeczytaj więcej), jajka, orzechy, ryby, zboża (zawierające gluten) i owoce, takie jak cytrusy, kiwi czy truskawki. Co ważne, rzadko alergia pokarmowa objawia się po pierwszym kontakcie z danym produktem – nadwrażliwość na określony alergen wykształca się zwykle po kilkukrotnym jego spożyciu.

Same reakcje alergiczne mogą być różne – od bardzo łagodnych, po rozległe i poważne, włączając w to tzw. wstrząs anafilaktyczny (stanowiący poważne zagrożenie nie tylko dla zdrowia, ale i życia osoby uczulonej). Alergia pokarmowa u niemowląt i dzieci zazwyczaj objawiają się poprzez dolegliwości związane z przewodem pokarmowym (bóle brzucha, kolki, wymioty, biegunki, nudności), ze skórą (poprzez pokrzywę, wysypkę, zaczerwieniania i obrzęki czy świerzbienie), z drogami oddechowymi (kaszel, katar, a także trudności z oddychaniem) oraz z układem sercowo-naczyniowym (reakcje mogą obejmować omdlenia i zawroty głowy).

Skąd się biorą alergie?

Alergie, w tym alergie pokarmowe, wywołać mogą czynniki genetyczne. Uczulenie na produkty spożywcze u niemowląt i dzieci wzrasta, jeżeli rodzice (lub któryś z rodziców) jest nadwrażliwy na określony składnik. Wtedy też należy dziecku ostrożnie podawać uczulający produkt – istnieje ryzyko, iż nasza pociecha również zareaguje na niego alergicznie. To ważne szczególnie z tego względu, że odpowiedzialne za obronę organizmu mechanizmy u dziecka dopiero się rozwijają.

Obecnie odnotowuje się jednak wzrost liczby osób zmagających się z alergiami, a te nazywa się epidemią XXI wieku. Istotny wpływ na to mają czynniki środowiskowe. Życie codzienne stało się sterylne, reżim higieniczny znacznie wzrósł, rodziny się zmniejszyły, często zmieniamy dietę, nie unikamy również antybiotyków. Przez to też organizmy niemowląt i dzieci są mniej zahartowane i znacznie bardziej wrażliwe.

Profilaktyka i leczenie

Na alergię nie ma jednego leku – dostępne są jedynie środki, które łagodzą objawy uczulenia. Dlatego tak ważna jest profilaktyka i zmniejszanie ryzyka wystąpienia alergii pokarmowej u niemowląt i dzieci. Pierwszym zaleceniem jest karmienie dziecka piersią przez pierwsze pół roku jego życia. W tym czasie karmiąca matka nie może zapominać o dbałości o własną dietę, z której wykluczyć powinna potencjalnie uczulające produkty.

Kolejne rozwiązanie to tzw. dieta eliminacyjna – taka, która wyklucza z jadłospisu wszelkie alergeny, czyli produkty prowadzące do wystąpienia reakcji alergicznej. Jednocześnie warto wzmacniać odporność dziecka – dietę swojej pociechy można np. suplementować odpowiednimi probiotykami.

Materiał zewnętrzny

Warto przeczytać