Jeśli liczymy na to, że nasz organizm będzie pracował prawidłowo, musimy mieć na uwadze to, że jego zakwaszenie nie będzie nam sprzyjało. Niestety, codzienne spożywanie produktów zakwaszających może być wyjątkowo niebezpieczne. Tu warto wspomnieć choćby o wzdęciach, stanach zapalnych i grzybicach, problemy odnotowuje jednak również układ odpornościowy i system trawienny. Osoby, które zmagają się z tym problemem często czują głód, są nieustannie senne i zmęczone, a do tego nie mają najlepszego samopoczucia.

Poziom pH i zakwaszenie organizmu
Kontrolowanie poziomu pH nie jest trudne, z pomocą przychodzi nam bowiem papierek lakmusowy, w który możemy zaopatrzyć się w każdej aptece. Jeśli jest ono niższe niż 6,8 może to oznaczać, że nasz organizm zmaga się z niedoborem magnezu i sodu oraz z nadmiarem kwasów, w tym zwłaszcza siarkowego, azotowego i fosforowego. Sama krew ma odczyn lekko zasadowy, a jej pH powyżej 7,9 i poniżej 6,9 oznacza zagrożenie życia dla pacjenta. Co ważne, już lekkie obniżenie pH naszej krwi jest uznawane za początek kwasicy. Często idzie przy tym w parze z przyspieszonym oddechem, organizm próbuje bowiem pozbyć się w ten sposób dwutlenku węgla.
Zbierając informacje na temat równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie powinniśmy mieć na uwadze również to, że zakwaszenie nigdy nie jest spowodowane spożywaniem zbyt kwaśnych produktów. Okazuje się, że to nie smak wpływa na odczyn pH, przyczyniają się do tego bowiem jedynie mikro- i makroelementy, z którymi mamy do czynienia w spożywanych przez nas pokarmach.

Pochwała zielonego
Zmiany w naszym odżywianiu warto zainaugurować otwierając się na zielone warzywa, okazuje się bowiem, że właśnie one mają najwięcej właściwości zasadowych i alkalizujących. Co więcej, charakterystyczne jest dla nich bogactwo witamin, minerałów oraz chlorofilu. Jeśli zatem chcemy wyświadczyć przysługę organizmowi, w naszym codziennym menu powinien znaleźć się szczypiorek, ogórki, bób, groszek, szpinak, koperek oraz pietruszka. Warto pomyśleć też o koktajlach z jarmużem i młodym jęczmieniem.

Odkwaszanie organizmu

Zdrowie w napojach
Troszcząc się o stan naszego organizmu musimy pamiętać również o tym, że duże znaczenie ma jego odpowiednie nawadnianie. Optymalne wynosi co najmniej półtora litra różnych płynów w ciągu dnia. Oczywiście, nasz codzienne menu musi być zrównoważone, nie powinniśmy więc zapominać o przynajmniej jednej szklance wody z cytryną, sokach z owoców i warzyw oraz o różnego rodzaju herbatach. Jednocześnie wskazane jest zrezygnowanie z napojów słodzonych, okazuje się bowiem, że prowadzą one do odwodnienia organizmu. Szklanka wody z cytryną to ciekawy pomysł na poranek, już od pierwszych chwil dnia będziemy bowiem wpływać na nasz organizm odkwaszająco.

Walka z zakwaszeniem organizmu powinna obejmować też eliminację niezdrowych margaryn oraz olejów na korzyść tych, w których składzie znajdują się kwasy omega3. Ich wpływ na organizm jest trudny do przecenienia, wpływają bowiem korzystnie nie tylko na problemy z trawieniem i koncentracja, ale nawet na problemy skórne. Okazuje się przy tym, że zapewniają nam energię, a tym samym – poprawiają samopoczucie. Tu na szczególne zainteresowanie zasługuje oliwa z oliwek i modny ostatnio olej kokosowy.

Spore zagrożenie mogą stanowić te produkty, w których składzie znajduje się mąka, mleko w proszku i serwatka. Niebezpieczne jest też mleko krowie, jeśli więc istnieje taka możliwość, powinno być ono zastąpione przez mleko ryżowe lub migdałowe. Niebezpieczny dla organizmu jest też gluten, warto więc ograniczyć jego spożywanie podobnie, jak ma to miejsce w przypadku mięsa i nabiału.
Warto pamiętać i o tym, że na nasz organizm wyjątkowo źle wpływa stres pobudzający go do intensywnego wydzielania kortyzolu, a więc tego hormonu, który odpowiada za instynkt przetrwania. Walka ze stresem nie jest łatwa, choć więc może przebiegać na wiele sposobów, nas powinna zainteresować przede wszystkim aktywność fizyczna jako skuteczny pomysł na uporanie się z tym problemem.

Na kłopoty – suplementacja
Jeśli zakwaszenie organizmu jest problemem na tyle poważnym, że naturalne metody walki z nim nie przynoszą już oczekiwanych rezultatów, powinniśmy zastanowić się nad korzyściami, jakie niosą za sobą suplementy diety. Ostatnio jednym z najbardziej interesujących wydaje się ProDeacid, który nie ogranicza się jedynie do wspierania organizmu w procesie przywracania równowagi kwasowo-zasadowej. Jego zaletą jest również to, że pomaga w usuwaniu metali ciężkich i toksyn. Oczywiście, jego stosowanie nie zwalnia nas z obowiązku dbania o zrównoważoną dietę.

Zobacz również: www.duochlorofil.pl

Warto przeczytać