Obiad to najważniejszy i zwykle najobfitszy posiłek w ciągu dnia. Wielu osobom wydaje się, że z tego właśnie powodu jego przygotowanie musi być czasochłonne. Rzeczywiście, niekiedy przygotowanie obiadu może zająć sporo czasu. Są jednak i takie potrawy, których przyrządzenie jest szybkie i proste, a do tego smakują wyśmienicie. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na smaczny obiad, który nie wymaga zaangażowania dużej ilości czasu.

Sprawdzone przepisy na szybki i smaczny obiad to doskonała propozycja dla osób, które na spędzanie w kuchni wielu godzin nie mogą sobie pozwolić, choćby z tej prozaicznej przyczyny, że nie mają na to czasu. Przyrządzenie apetycznego i zdrowego posiłku nie musi jednak być czasochłonne. Jeśli brakuje wam pomysłów na to, co można wyczarować w kuchni w dosłownie parę chwil, zapraszamy do skorzystania z naszych podpowiedzi.

Spaghetti w różnych odsłonach

Spaghetti jest daniem, które lubi niemal każdy. Do tego, zależnie od własnych gustów kulinarnych, można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Najbardziej klasyczne spaghetti bolognese podaje się z sosem pomidorowym, mielonym mięsem i posypane świeżymi ziołami. Spaghetti w odsłonie carbonara z kolei serwuje się z boczkiem, oliwkami, parmezanem i świeżą, posiekaną natką pietruszki. Ciekawą propozycją będzie też podanie makaronu z sosem arrabiatta, który charakteryzuje się wyrazistym, pikantnym smakiem. Arrabiatta może być podawana zarówno z długim makaronem do spaghetti, jak i makaronem penne. Możesz postawić także na:

  • spaghetti al burro, do którego potrzebować będziesz jedynie makaronu, masła oraz tartego parmezanu,
  • cechujący się niezwykłą prostotą makaron z sosem milanese rodem z Mediolanu,
  • lub spaghetti z sosem ze szpinakiem i fetą.

Niezależnie od tego, którą wersję wybierzesz, przygotowanie potrawy będzie szybkie i proste, a posiłek smaczny i pożywny. Przepisy na poszczególne dania znajdziesz na portalach kulinarnych, a naczynia do ich przygotowania i podania na stronie akcesoria kuchenne DoGotowania.pl.

Zapiekanki

Zapiekanki mają tę niewątpliwa zaletę, że przygotowywane są szybko i prosto. Ich ogromnym atutem jest także to, że są daniami jednogarnkowymi. Mnogość przepisów na zapiekanki sprawia, że trudno opisać je tutaj w kilku zdaniach. Możesz przygotować je na bazie ziemniaków, ryżu lub makaronu. Jeśli preferujesz dania mięsne, z pewnością bardziej przypadną ci do gustu zapiekanki z domieszką mielonego mięsa, boczku lub kiełbasy.

Dla wegetarian i wegan z kolei w sieci pełno jest przepisów na zapiekanki bezmięsne, których głównym składnikiem są warzywa. Jeśli lubisz tradycyjne pieczonki z ogniska, możesz spróbować przygotować je w domu właśnie w formie zapiekanki. Prawda jest taka, że możesz wykorzystać także własne pomysły na zapiekankę, a ograniczać będzie cię jedynie twoja wyobraźnia i zmysł kulinarny. Zaletą zapiekanek jest to, że można przygotować je już dzień wcześniej i przechować w lodówce, a po powrocie z pracy wstawić do piekarnika i siedząc wygodnie w fotelu czekać, aż danie będzie gotowe.

Smaczny pilaw

Klasyczny pilaw to potrawa pochodząca z Dalekiego Wschodu, która znana była już w XVI wieku. Przygotowywano ją na bazie ryżu, dodając odrobinę baraniny i smażonych na oliwie lub gotowanych w rosole ryb. Obecnie pojęcie pilawu odnosi się także do wielu innych jednogarnkowych potraw, które mogą mieć odmienne od pierwotnej wersji dodatki, zawsze jednak ich podstawą pozostaje ryż. Pilaw w wielu różnych krajach przygotowywany może być w całkiem odmienny sposób i znany pod innymi nazwami. Przykładowo, w Polsce mówi się o potrawce, w Hiszpanii paello, a we Włoszech o risotto.

Pomysłów na smaczny i szybki obiad może być naprawę wiele. Oprócz sprawdzonych przepisów warto postawić niekiedy także na własne kulinarne eksperymenty. Niejednokrotnie zdarzało się, że w ten właśnie sposób powstawały iście niebiańskie smaki. Za każdym razem warto jednak pamiętać, by obiad był pożywny i zdrowy.

 

Materiał zewnętrzny

Warto przeczytać