Owocowe lub warzywne soki tworzone były chyba od zawsze. Te pierwsze lubimy od dawna – do tych drugich dopiero powoli się przyzwyczajamy i nadal jesteśmy często uprzejmie zdziwieni, gdy widzimy je w zgrabnych kartonach, na półkach sklepowych, jako napój do picia.

Nie można mieć jednak złudzeń, że soki kupowane w sklepach są tak zdrowe, jak te przygotowywane samodzielnie w domu – w wielkich halach produkcyjnych i w seryjnej produkcji stosuje się trochę inne sposoby selekcji produktów, a przy okazji dodaje do nich jakieś słodziki, wzmacniacze smaku, albo i substancje konserwujące. Już same nazwy tych składników nie brzmią zdrowo. Ważne jest zatem przygotowywanie soków samodzielnie – najzdrowsze są bowiem te świeżo wyciśnięte. Skąd jednak bierze się ich pozytywny wpływ na zdrowie i dlaczego właściwie warto je pić, zamiast po prostu zjeść jakieś warzywo i owoc?

Zdrowie w płynie

Rzecz jasna, wszystkie witaminy, enzymy i składniki mineralne, jakie znajdziemy w tworzonych przez siebie sokach, płyną z owoców i warzyw, z których je wyrabiamy. Pojawia się zatem słuszne pytanie, dlaczego w ogóle te soki wyrabiać – przecież można po prostu zjeść dany produkt i nie robić sobie dodatkowego kłopotu związanego z wyciskaniem płynu. W postaci płynnej jednak – jak dowiodły badania – dobroczynne substancje są aż 4-krotnie lepiej przyswajane przez organizm człowieka. Oznacza to, że więcej witamin i minerałów zostaje w naszym ciele, gdy napijemy się soku, niż gdybyśmy po prostu zjedli jakiś owoc czy warzywo. Soki są łatwo przyswajalne, co zwiększa szybkość, z jaką prozdrowotne składniki rozchodzą się po naszym ciele. Dzieje się to już w 15 minut! Po tym czasie stare komórki zaczynają być zastępowane nowymi – a zatem następuje proces odtwarzania komórek. Te nowe są wzbogacone dobroczynnymi składnikami, pochodzącymi z soku. Już po krótkim czasie od jego spożycia zaczynamy się czuć wyraźnie lepiej – rześcy, lżejsi, pełni energii i chęci do działania. To porcja zdrowia tak na nas działa!

Różnorodność przepisów

Soki – czy to owocowe, czy też warzywne – mogą być tworzone w wielu dowolnych kombinacjach smakowych. Ważne, żeby nam samym smakowało! Nie jest wcale powiedziane, że jabłko trzeba zmiksować z marchewką, a do wyciśniętego soku z pomarańczy nie wolno dodawać na przykład szczypty trawy cytrynowej. Wszystko zależy od naszych własnych upodobań oraz od składników zdrowotnych, jakie chcemy przemycić w soku. A jest on świetnym sposobem na dostarczenie do organizmu na przykład porcji ziół, albo też warzywa, którego nie lubimy.

Soki można nieco posolić, lekko posłodzić, można je ze sobą mieszać, tworząc mieszanki owocowo-warzywne. Jest to ważne zwłaszcza w przypadku dzieci, które niestety wielu warzyw czy owoców nie lubią. O wiele łatwiej jest je przekonać do wypicia soku, niż do zjedzenia na przykład brokułów. Zapał do jedzenia zielonych warzyw przychodzi zwykle dopiero z wiekiem – nie oznacza to jednak, że wielu cennych składników, zawartych w tych warzywach, nie potrzebuje Twoje dziecko! Warto wiedzieć również, że z racji na ułatwioną przyswajalność, potrzebujemy o wiele mniej soku, żeby dostarczyć do organizmu wymaganą, dzienną porcję witamin i minerałów, niż musielibyśmy zjeść owoców i warzyw. A zatem warto!

Soki – po co je pić?

Odpowiedź na pytanie o potrzebę picia soków owocowo-warzywnych jest raczej prosta – wiadomo, że dostarczając do organizmu określone witaminy i minerały, polepszamy nasze zdrowie. W ten sposób można się między innymi uchronić przed chorobami serca, nadciśnieniem tętniczym, poprawić swój wzrok, stan swoich włosów, paznokci i skóry, a także na przykład zmniejszyć ryzyko wylewu, czy zachorowania na różne rodzaje nowotworu.

Nasza codzienna dieta – jak też po prostu współczesne życie, które upływa w szkodliwym środowisku (między innymi zanieczyszczone powietrze) i w wielkim stresie – powoduje zakwaszenie organizmu. Zakwaszony organizm jest zaś bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje, a także na choroby nowotworowe. Zwiększa się ryzyko wystąpienia cukrzycy i ogólnie rzecz biorąc, czujemy się o wiele gorzej. Brak nam energii, jesteśmy ospali i apatyczni. Świeżo wyciśnięte soki potrafią jednak oczyścić organizm z toksyn, niwelując zakwaszenie ciała. Dzięki temu dodają energii i poprawiają zdrowie – czyniąc to wręcz błyskawicznie. Kuracja może również wpłynąć na podniesienie odporności, o czym decyduje między innymi duża ilość witaminy C, jaka przemycana jest do organizmu w wielu warzywach i owocach pod postacią soku. To jednak nie wszystko – soki posiadają mnóstwo składników, które potrafią neutralizować wolne rodniki. Tym samym opóźniają procesy starzenia się organizmu i ogólnie przeciwdziałają pojawianiu się wielu chorób.

Soki a odchudzanie

Świeżo wyciśnięte soki są polecane również osobom, które prowadzą aktywny tryb życia i dbają o własną sylwetkę. Nieważne, czy już ją osiągnęły i chcą jak najdłużej ją utrzymać, czy też dopiero się odchudzają – takie bomby witaminowe polecane są obu grupom! Wszystko za sprawą zawartego w warzywach i owocach błonnika, który trafia do naszego organizmu wraz z sokiem, wspomagając proces odchudzania i pomagając w osiągnięciu oraz utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.

Błonnik pokarmowy pęcznieje w żołądku, niwelując uczucie głodu. Gdy czujemy się syci, nie mamy ochoty na żadne przekąski – a jeśli mniej jemy, mniej tyjemy i możemy wykorzystywać do funkcjonowania tkankę tłuszczową, która już zgromadziła się w organizmie. Energia wytwarza się właśnie z niej, a więc następuje chudnięcie. I to zdrowe chudnięcie! Błonnik reguluje również procesy trawienne w organizmie i wspomaga prawidłową pracę narządów w układzie pokarmowym. Przy tym ani takiego zdrowego błonnika, ani witamin nie można przedawkować w stopniu, który byłby niebezpieczny dla zdrowia! Pijmy więc jak najwięcej soków, a poczujemy się lepiej!

Wyciśnij maximum zdrowia z owoców dzięki dobrej wyciskarce, sprawdź ofertę sklepu sokowo.pl

 

Warto przeczytać