Wybór najlepszych dań i przystawek wielkanocnych może być nie lada wyzwaniem. Jakie przekąski przypadną do gustu wszystkim gościom? Jakimi daniami nasycą się podczas wielkanocnego obiadu? Przedstawiamy listę sprawdzonych przepisów, które są niezwykle smaczne i dobrze prezentują się na świątecznym stole!

Grillowany melon w bekonie

Przystawki na Wielkanoc nie muszą być nudne i dlatego nasze świąteczne menu otwiera oryginalna przystawka, która pozytywnie zaskoczy wszystkich gości. Z pewnością pokochają ją odkrywcy kulinarni i osoby uwielbiające niecodzienne, skrajne połączenia smaków. Słony boczek i słodki melon zdecydowanie do nich należy. Przepis jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy owinąć melona boczkiem i zgrillować. Danie najlepiej smakuje polane odrobiną sosu z jogurtu, miodu i Majonezu Lekkiego WINIARY.

Jajka w sosie koperkowym

Jajka jednoznacznie kojarzą nam się z Wielkanocą, dlatego nie może zabraknąć ich w to święto. Mamy do wyboru bardzo wiele przepisów na potrawy z jajek, jednak najprostsze przepisy zawsze są w cenie. Jajka w sosie koperkowym warto również wykonać ze względu prostotę tego przepisu. Musimy jedynie ugotować jajka na twardo, a następnie polać przygotowanym wcześniej Sosem koperkowym ze śmietanką WINIARY.

Roladki z wędzonego łososia z farszem

To kolejna propozycja przystawki rybnej. Jej zaletą, oprócz pysznego smaku, jest krótki czas wykonania. Sekretem udanego dania, które pokochają goście, jest wyśmienity farsz stworzony z sera feta i Sosu chrzanowego WINIARY. Delikatny smak łososia idealnie komponuje się z nutką ostrości.

Biała kiełbasa zapiekana w żurku

Dania wielkanocne na ciepło są idealnym pomysłem na obiad. Jedną z naszych propozycji jest biała kiełbasa zapiekana w żurku. To nieco zmodyfikowana wersja tradycyjnej zupy, ale równie smakowita i prosta w przygotowaniu. Wystarczy rozłożyć w naczyniu żaroodpornym ponacinaną kiełbasę, pokrojoną cebulę i pieczarki. Całość należy zalać Żurkiem Nasza Specjalność WINIARY rozprowadzonym z zimną wodą. Pieczenie dania zajmuje godzinę, którą będziemy mogli poświęcić na rozmowę z naszymi bliskimi, by następnie zaserwować popisowe, ciepłe danie prosto z piekarnika.

Kaczka pieczona

Kaczka pieczona może stać się popisowym daniem, które będzie królować na wielkanocnym stole! Nic dziwnego, na co dzień nie przygotowujemy takich rarytasów. Jak upiec soczystą kaczkę z chrupiącą skórką? Przede wszystkim należy moczyć mięso w solance przez kilkanaście godzin, osuszyć, natrzeć aromatycznymi przyprawami i upiec. Ostatni krok jest kluczowy – podczas pieczenia temperaturę piekarnika należy stopniowo zwiększać do 220 stopni C, w międzyczasie polewając sosem wytworzonym z dna naczynia. A jaka jest tajemnica chrupiącej skórki? Gdy mięso będzie już miękkie, należy skropić skórkę wodą z solą.

Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

Filet z indyka to propozycja przepisu dla osób, które lubią delektować się delikatnym smakiem mięsa. Jego pyszny smak podkreślimy wyjątkowym sosem przygotowanym z miodu i sosu spod indyka. Po wyjęciu z piekarnika należy pokroić indyka na mniejsze plastry i polać sosem czosnkowym.

 

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Warto przeczytać