Pamiętajmy o tym, że nawet będąc na diecie, nie musimy ciągle chodzić głodni i wyrzekać się smacznych przekąsek. Warto jednak zadbać o to, aby były to zdrowe wersje słodyczy, które nie zawierają pustych kalorii. Dieta nie może być ciągłym wyrzeczeniem, gdyż przyniesie efekt odwrotny do zamierzonego. Ile uda nam się wytrwać, skoro zewsząd otaczają nas sklepy, telewizja i cukiernie?

Z całą pewnością warto odkryć w sobie kucharza, który zaspokoi naszą chęć na coś słodkiego. Czas na przepisy na desery i ciastka w wersji fit, które zamaskują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Więcej podobnych przepisów odszukacie na portalu internetowym Delektujemy.pl. Przepisy na desery znajdziecie na: https://delektujemy.pl/przepisy-na-desery/.

 

Przepis na domowe Monte – poczuj się jak dziecko i spraw sobie przyjemność

 

W celu przygotowania Fit Monte potrzebować będziemy mleka roślinnego lub krowiego, orzechów, awokado i odżywki białkowej o smaku czekoladowo-orzechowym.

Wykonanie jest banalnie proste i ultra szybkie. Wystarczy zblendować pół awokado ze szklanką mleka, 30 g odżywki białkowej i garścią orzechów.

 

Przepis na sernik kokosowy bez cukru i glutenu

 

Do przygotowania spodu potrzebować będziemy stu gramów daktyli, stu gramów wiórków kokosowych i czubatą łyżkę oleju kokosowego. Z kolei na masę potrzebne będą: łyżka miodu, łyżka oleju kokosowego, sok z cytryny, ¾ puszki mleczka kokosowego, 20 dag kaszy jaglanej. Jest jeszcze polewa na nasz sernik kokosowy, a do jej przygotowania potrzebne będą nam 50 g masła orzechowego, płaska łyżka oleju kokosowego i dwie łyżki mleczka kokosowego.

Wykonanie: daktyle zalewamy gorącą wodą na dwie godziny przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta. Następnie miksujemy je z wiórkami i olejem na gładką masę. Masę przekładamy na blachę i odstawiamy do lodówki, w międzyczasie gotujemy kaszę. Pod koniec gotowania kaszy dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy, aż się nie wchłonie całkowicie. Po ostygnięciu kaszy, miksujemy ją z resztą składników, po czym przekładamy masę na przygotowany wcześniej spód.

Teraz przyszedł czas na ostatni krok, a mianowicie na przegotowanie polewy do sernika. Wystarczy podgrzać olej kokosowy z mlekiem i masłem orzechowym, aż wszystkie składniki się połączą ze sobą, po czym polewamy powstałą polewą ciasto. Całość wkładamy ponownie do lodówki na około trzy godziny.

 

Przepis na ciasteczka orzechowe

 

Jako, że wszelkiego typu nasiona, orzechy i suszone owoce świetnie nadają się jako przekąska, warto zrobić z nich coś niebanalnego, co zaspokoi nasz apetyt na długo. Czas więc na ciasteczka. Do ich przygotowania potrzebować będziemy 140 g orzechów włoskich, 250 g migdałów, 100 g wiórków laskowych, 170 suszonych śliwek, 30 g słonecznika i 30 g pestek dyni, dwie łyżki soku jabłkowego i skórkę cytrynową.

Wykonanie: wszystkie składniki blendujemy i formujemy z powstałej masy kulki, które rozkładamy na blaszce i spłaszczamy. Całość pieczemy przez około kwadrans w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st. C. Ciastka powinny być przyrumienione i sztywne.

Rada: jeśli zależy nam na uzyskaniu równych ciastek, o ładnym kształcie, to warto posłużyć się metalową foremką do wycinania. Najlepiej, aby ciastka miały grubość około 5 mm.

Materiał zewnętrzny

Warto przeczytać