Mała czarna to nie tylko klasyczna i elegancka sukienka, ale również określenie, którym nazywamy kawę. Na ogół w ten sposób mówi się o espresso – typowym włoskim napoju z charakterystyczną, delikatną pianką na wierzchu. Jednak wszyscy lubimy smakowe eksperymenty, a mała czarna stanowi podstawę dla wielu pysznych napojów, po które coraz chętniej sięgamy. Sprawdźmy, jakie rodzaje kaw można przygotować na bazie espresso!

Jaką kawę piją Polacy?

Jeszcze dekadę temu w polskich domach pito albo kawę rozpuszczalną, albo sypaną. Wybór nie był więc zbyt szeroki, a pojęcie o typowych kawach włoskich, jak z kawiarni, znikome. Jednak wiele się zmieniło. Kawa stała się napojem, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Czasami filiżanka kawy zastępuje nam w godzinach porannych posiłek, który spożywamy dopiero w szkole czy w pracy.

Esencja smaku w espresso

Rodzaje kaw pite chętnie przez Polaków swą podstawę zawdzięczają espresso. Kawa została upowszechniona jako parzony, gorący napój dodający energii na Półwyspie Arabskim. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że właśnie kawa Arabica jest jednym z najchętniej wybieranych gatunków ziaren na całym świecie. W XVI wieku kawa była powszechna w całym Imperium Osmańskim. Z Turcji dotarła do Europy wraz z rozwojem handlu z krajami wschodnimi. Dziś od „małej czarnej” wielu z nas zaczyna swój dzień, a także sięga po nią w godzinach przedpołudniowych i popołudniowych. Co można zrobić z klasycznego espresso?

Rodzaje kaw z espresso w roli głównej

Zdecydowana większość kawowych napojów, jakie pijemy w kawiarniach czy w domu, jest robiona na bazie espresso. Rodzaje kaw, które z niej powstają, obejmują także lubiane przez Polaków kawy mleczne. Z espresso można zrobić:

  • Caffè latte – kawa biała z mlekiem, którą przyrządza się z espresso i ubitego, gorącego mleka. Podawana jest w wysokich, zwykle szklanych naczyniach. Przyrządza się ją w ten sposób, że do gotowego espresso dodaje się ubitą mleczną piankę.
  • Latte macchiato – kawa często mylona z caffè latte z uwagi na podobieństwo wizualne oraz nazewnictwo. Jest połączeniem gorącej pianki mlecznej oraz espresso – tym razem to do ubitego mleka powoli, po ściance wysokiej szklanki, dolewa się esencję. W wyniku tego powstaje trójwarstwowy napój, z puszystą pianką na wierzchu.
  • Cappuccino – typowa, włoska kawa z mlekiem, której podstawowymi składnikami są espresso i spienione mleko. Serwowana w filiżance o pojemności 150-200 ml. Kawa z mlekiem łączą się jednak tutaj płynnie – na wierzchu występuje delikatna pianka.
  • Americano – kawa po amerykańsku to po prostu espresso zalane gorącą wodą, dzięki czemu uzyskuje się nawet do 470 ml napoju kawowego.

Jak widać, z espresso można eksperymentować na wiele sposobów. To prawdziwa włoska kawa, którą przyrządza się ze mielonych ziaren, parzonych w gorącej wodzie. Dużym ułatwieniem w czasie przyrządzania espresso jest sięgnięcie po ekspres do kawy. Dobrym wyborem, który idealnie sprawdzi się w domu, jest sprzęt na kapsułki, np. NESCAFÉ Dolce Gusto. Wystarczy włożyć do niego odpowiednią kapsułkę i wybrać odpowiedni przycisk. Espresso będzie miało wyrazisty smak i znakomity aromat, a na wierzchu pojawi się gęsta pianka – crema. Co więcej – w takim urządzeniu przygotujemy cały wachlarz kawowych napojów, a także herbatę.

Szeroki wybór różnych kaw sprawia, że zwykła kawa rozpuszczalna lub sypana zalana gorącą wodą już nam nie wystarcza. Na dodatek efektowne kawowe napoje takie, jak w kawiarni możemy sobie zrobić sami w domu – wystarczy odrobina wiedzy lub odpowiedni sprzęt.

Warto przeczytać