Lato mamy w pełni. To najlepszy czas dla tych wszystkich, którzy lubią cieszyć się słodkim, orzeźwiającym smakiem owoców. Od truskawek, malin, poziomek i jagód, przez zaczynające spadać z drzew jabłka i gruszki, aż po aromatyczne śliwki, porzeczki, agrest, morele, brzoskwinie, wiśnie… można długo wymieniać. Ale lepiej wybrać się do sadu czy lasu, zebrać te witaminowe bomby i… wykorzystać je w kuchni.

Jak? Lista możliwości jest niezliczona. My pokażemy Ci kilka podstawowych kierunków. Pamiętaj: najciekawszy smak wydobędziesz z letnich owoców, samodzielnie eksperymentując z proporcjami, składem czy przyprawami. Nie bój się więc łamać zasad i tworzyć własne reguły gry – podążając za ogólnym kierunkiem działania. Twoja rodzina będzie zachwycona!

Słodkie desery

Czy jest choć jedna osoba, która jest w stanie się oprzeć pysznemu ciastu kruchemu z jabłkami, strucli wiśniowej czy sernikowi z warstwą brzoskwiń na górze? W teorii – tak. Ale w praktyce… takie pyszności znikają ze stołu, nim gospodyni się obejrzy. A jeśli ciasto, wcale nie musisz kończyć na klasyce, czyli ułożeniu posłodzonych owoców na wierzchu kruchego ciasta i posypaniu ich kruszonką. Pomyśl również o:

  • ciastach na bazie mąki pełnoziarnistej lub gryczanej, z ksylitolem zastępującym cukier i owocami połączonymi z egzotycznymi przyprawami – np. kardamonem czy imbirem. Efekt Cię zaskoczy,
  • mniejszych wersjach ciasta – np. mini tartaletkach zapiekanych w niewielkich foremkach, które potem udekorujesz owocami,
  • ciastach… warzywnych – leśny mech czy ciasto marchewkowe zrobi na Twoich gościach wrażenie nie tylko latem!

Gdy chodzi o owocowe desery, na ciastach wcale nie musisz kończyć. Dobry pomysł to również:

  • letnia sałatka – koniecznie skrop ją sokiem z cytryny oraz dodaj świeże listki bazylii i mięty, by była jeszcze bardziej soczysta i orzeźwiająca,
  • galaretki z owocami – możesz je przygotować zarówno z gotowych produktów, jak i samodzielnie.

Aromatyczne przetwory

Choć wydawać by się mogło, że samodzielne przygotowywanie przetworów było domeną naszych babć, i dziś coraz chętniej uzupełniamy domową spiżarnię o własne słoiki. Letnie owoce idealnie nadają się m.in. do:

  • przesmażenia – by trafiły do słoików w postaci powideł (np. śliwki czy wiśnie), marmolad (z owoców leśnych czy jabłek), a także dżemów (truskawkowy, jagodowy…),
  • ugotowania i zawekowania – np. w formie kompotu, który zimą będzie smakował równie pysznie,
  • przygotowania do późniejszego wykorzystania w cieście – przesmażone jabłka z imbirem i cynamonem do późniejszej szarlotki, czy malinowy mus… brzmi świetnie,
  • fermentacji – bo domowe przetwory to nie tylko te dla całej rodziny, możesz również pomyśleć o stworzeniu własnej nalewki czy wina do autorskiej piwniczki.

Pamiętaj, że jeśli sezon na owoce, z których chcesz przygotować pyszności już się skończył, zawsze możesz sięgnąć po te mrożone, np. z oferty Hortex – możesz się nimi cieszyć przez cały rok.

To wcale nie koniec!

Świeżo tłoczone soki, orzeźwiające bomby witaminowe, czyli koktajle i smoothies (te ze zmrożonymi owocami dodatkowo zastąpią lody!), świeże owoce z bitą śmietaną… jedyne, co Cię ogranicza to Twoja wyobraźnia. Nie bój się więc sięgnąć również po mniej standardowe połączenia. Kto wie, może odkryjesz zupełnie nowy wymiar smaku?

 

Materiał zewnętrzny

Warto przeczytać