Spacerując ulicami włoskich miast i miasteczek, można poczuć aromat świeżo mielonej kawy i parzonego espresso. Nie trzeba jednak jechać aż do Włoch, aby napić się przepysznej, włoskiej „małej czarnej”. Można to zrobić w wielu kawiarniach w Polsce, a coraz częściej także w zaciszu własnego domu. Polacy chętnie parzą aromatyczną kawę w ekspresach dla siebie i swoich gości. Jak powstał ekspres do kawy? Jakie urządzenie sprawdzi się w domowych warunkach?

Dzbanek jako pierwowzór ekspresu

Już w 1771 roku przyrządzano parzoną kawę, ale nie dysponowano wówczas ekspresem. Za jego pierwowzór można uznać urządzenie, którym był zwykły dzbanek z przykrywką. W 1800 roku udoskonalono je i powstał dzbanek de Belloya. Po sześćdziesięciu latach skonstruowano zaparzacz w postaci sitka, w którym można było ubić kawę. Z czasem pojawiły się różne odmiany takiego sprzętu, w tym niskociśnieniowe i próżniowe.

Właściwie przez wieki dobrze radzono sobie z parzeniem kawy bez konieczności wymyślania maszyn takich jak ekspres. Kiedy jednak w XIX wieku w Europie kawa zyskiwała na popularności, czas oczekiwania na aromatyczny, gorący napój w filiżance stawał się zbyt długi, a klienci kawiarni i restauracji okazywali zniecierpliwienie. Jako że potrzeba jest matką wynalazków, postanowiono przyspieszyć i zautomatyzować parzenie kawy. Sprzyjało temu wymyślenie maszyny parowej.

Pierwszy ekspres do kawy

W 1822 roku Louis Bernard Babaut stworzył prototyp urządzenia przypominający ekspres, w którym przepuszczano gorącą wodę przez specjalny filtr ze zmieloną kawą. Jego pomysł został wykorzystany w 1843 roku, kiedy to Edward Loysel de Santais został sprzedawcą ekspresów do kawy. Urządzenie to zostało zaprezentowane szerokiej publiczności w 1855 roku w Paryżu. Maszyna nie była doskonała, ponieważ miała tendencję do wybuchania pod wpływem pary wodnej.

Wielu za kolebkę ekspresów do kawy uważa Włochy. W 1885 roku Włoch Angelo Moriondo po raz pierwszy skonstruował ekspres kawiarniany. Miał on kształt dużego zbiornika na wodę podgrzewaną gazem. Ważnym przystankiem na drodze historycznej ewolucji ekspresów do kawy był rok 1901, kiedy Luigi Bezzera opatentował ekspres do kawy. Odznaczał się on krótkim czasem parzenia jednej filiżanki czarnego napoju. Przez następne pięć lat jego ekspres był udoskonalany, aż w 1906 roku zaprezentowano go na Międzynarodowych Targach w Mediolanie.

Od 1908 roku w ekspresach tego typu wykorzystywano filtry do kawy, co pozwoliło pozbyć się fusów. „Pod strzechy” ekspres dotarł pod koniec lat 60. XX wieku, ale był już wówczas w pełni funkcjonalnym urządzeniem.

Pierwszy przelewowy ekspres do kawy stanowił dzieło Willy’ego Brandla w 1944 roku, a urządzenie ciśnieniowe do ekstrakcji kawy powstało cztery lata później. Jego twórcą był zaś Achille Gaggia.

Jaki ekspres do kawy wybrać do domu?

Obecnie na rynku mamy do wyboru wiele rodzajów ekspresów do kawy. Każdy z nich charakteryzuje się innym sposobem działania i sprawdzi się w innych warunkach. Jako jedne z najpopularniejszych urządzeń należy wymienić:

  • ekspres ciśnieniowy – pompa ekspresu wytwarza ciśnienie przepychające gorącą wodę przez zmieloną kawę;

  • ekspres przelewowy – prosty ekspres do przygotowania wyłącznie espresso; jego zasada działania polega na gotowaniu wody w pojemniku z grzałką oraz przelewaniu jej przez filtr z kawą;

  • ekspres kapsułkowy – uniwersalny ekspres na kapsułki, taki jak np. NESCAFÉ Dolce Gusto, który pozwala na przygotowanie dowolnej kawy (w zależności od użytych kapsułek).

Wygoda użytkowania, szybkość parzenia kawy i prostota obsługi wraz z szeroką gamą dostępnych rodzajów kaw sprawiają, że ekspresy kapsułkowe będą dobrym wyborem. Sprzęt ten świetnie sprawdzi się w domowych warunkach – jest niewielkich rozmiarów i wyróżnia się ciekawym designem. Co więcej, tego rodzaju ekspresy pozwalają na przygotowanie całego wachlarza kaw, czekolady oraz herbaty. W związku z tym posłużą wszystkim domownikom.


Artykuł zewnętrzny

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Warto przeczytać